Evankeliumi Euroopassa

Mikan kirje 11/2022

Hei ystäväni! Tässä sinulle marraskuun lähettäjäpiirikirjeeni mobiililaitteella paremmin luettavassa muodossa. Ajattelen, että tämä mahdolisuus auttaa sinua lukemaan ja innostumaan lukemastasi. Hyvää adventin aikaa!


Vaikein työtehtäväni

Työssäni vaikeinta ei ole kulkea ja kiertää, olla esillä telkkarissa, radiossa ja kirkoissa. Marraskuussa jouduin sen vaikeimman eteen. Minun piti viettää kesälomaa! Kesällä lomat jäivät riparin ja työtehtävien kanssa vähiin. Nyt yritin. Lomailu on ollut kahtena vuonna Mission Europessa erityisen vaikeaa. Aikaisemmin Kansanlähetyksen palveluksessa se oli paljon helpompaa. Miksi loman viettäminen on nyt hankalaa? Jouduin keskusteluun itseni kanssa:

-Miksi se loman pitäminen on vaikeaa?

-Luulen lähettäjieni ajattelevan, että olen saamaton ja he eivät halua tukea enää työtäni. 

-Entäpä jos he ajattelevat, että hyvä, että se meidän lähettämä Mika saa nyt hetken hengähtää.

-Ehkä niin. Toinen asia on, että tulin viettämään lomaa vaimon luokse Kyprokselle, ja se kuulostaa luksukselta verrattuna Soinin vanhaan mökkiin. 

-Ei sillä ole mitään merkitystä. Sä luot korviesi välissä oman mielen tarinoita, jotka eivät ole totta. Nyt lomaile ihan rauhassa, kuten ne lähettäjätkin!

Mitä nuo ”oman mielen tarinat” ovat? Ne ovat tosiasioihin perustumattomia päätelmiä, joita teemme tilanteista ja ihmisistä. Jos toimimme oman mielen tarinoiden mukaisesti, moni hyvä asia jää tekemättä ja luomme ympärillemme vääriin mielikuviin perustuvia muureja. 

Oman mielen kertomukset ja työnäky

Kalevi Lehtinen kertoi Jumalan valtakunnan työntekijän unesta. Hän istui rannalla lepotuolissa. Hänellä oli toisessa kädessään romaani ja toisessa kokistölkki. Oli raukean rento olo. Olihan loma. 

Hän kuuli lähestyvät askeleet, joku pysähtyi hänen tuolinsa viereen. Mies kääntyi katsomaan. Se oli Jeesus. Hän oli vaiti ja katsoi ystäväämme. Sisällä kasvoi levottomuus ja syyllisyydentunto. 

Jeesus sanoi: ”Taitaa olla mukava kirja? Kiva, että vihdoin opettelet rentoutumaan! Taidan tulla viereesi ja ottaa pienet nokoset.”

Lehtinen jatkoi: Ystävämme, miten aioit viettää lomasi? Uskalla levätä ilman pienintäkään syyllisyyttä. Jeesus kutsuu sinua rentoutumaan. Hän lupaa: ”Minä annan teille levon…te löydätte levon sieluillenne” (Matt. 11:28-29).

Tekoja

Vaimoni Anne tekee vuosittain kaksi vajaan kolmen kuukauden lähetysmatkaa Kyprokselle. Hän toimii työelämävalmentajana kristillisen SAT-7 televisioasema ryppään keskustoimistolla Nikosiassa. Minulle se tarkoittaa myös kahta matkaa Kyprokselle. 

Annen lähtiessä aamuisin töihin, loma monesti livahtaa samalla oven avauksella. Hiljaisuudessa työasiat valtaavat mielen, ja tämä Nikosian kaupunkimaisema on pursunut luovuutta. Olen tehnyt Radio Deille kahdet Raamattuavain-ohjelmat (10 ohjelmaa), valmistellut Voimaa Sanasta -ohjelmia sekä tehnyt suunnitelmia ensi vuonna alkavaan toiseen TV7:n -ohjelmaan. Olen kiitollinen näistä palvelumahdollisuuksista Radio Deissä ja TV7:ssä.  Olen päivittäin kirjoittanut muistiinpanoja ja ajatuksia sekä käynyt ulkona vähintään tunnin kävelylenkillä. Sosiaalinen media on yksi päivittäinen opettamisen ja lähetystyön kanavani. Nettikokouksissa olemme käsitelleet mediamission loppuraportteja sekä pitäneet työntekijäneuvotteluja.

Olen käynyt jumalanpalveluksessa Nikosian englanninkielisessä anglikaanikirkossa ja kreikankielisessä evankelisessa kirkossa, jossa oli kuulokkeilla tulkkaus englanniksi. Tapasin jälkimmäisen seurakunnan pastori Teliksen jo keväällä. Nyt hän pyysi minua saarnaamaan englanniksi, mutta sanoin, että ehkä keväällä. Seurakunnassa rukoiltiin herätystä, ja siellä oli näky maan evankelioimisesta. Siitäkös sydämeni innostui. 

Evankelinen kristillisyys on pientä tässä vahvasti ortodoksisessa maassa. Mutta Telis odottaa yhteistyötä ja kehotti opiskelemaan kreikkaa.

Evankelinen seurakunta Kypros Nikosia

Olen lukenut ja kuunnellut äänikirjoja. Erityisesti minua kosketti argentiinalaisen evankelistan Luis Palaun kirja. Nuorena luin Palaun elämäkerran, ja se innosti evankeliumin julistamiseen. Jo silloin nuorena jäi mieleen kirjan ajatus: ”Suuret ovet kääntyvät pienillä saranoilla.” Kun Jumala voi avata meille yllättäviä ovia elämässämme. 

Jumala kutsui Palaun jo nuorena evankelistaksi, ja hän paloi kutsumukselleen keuhkosyöpään kuolemiseen asti viime vuonna. Aikamme on rajallinen ja Jeesuksen meille antama tehtävä on suuri. Ainakin minä tarvitsen 

 1. Jumalan voimaa, sillä työ tähtää yliluonnolliseen Pyhän Hengen toimintaan, 
 2. kutsumukseen keskittymistä kuten urheilija keskittyy määrätietoisesti kilpailuun, 
 3. sanoman kirkastumista, 
 4. lähettäjäjoukon tukea ja rohkaisua ja
 5. oikeiden ovien avautumista.
Evankeliumin julistustaminen kirkossa

Vaalit

Keväällä minua pyydettiin ehdolle seurakuntavaaleihin. En ollut innokas, koska olin päättänyt pyrkiä eroon toimikunnista ja johtoryhmistä. Se ei ole kovin hyvin onnistunut, enkä osannut kieltäytyä tästäkään ehdokkuudesta. Koin tärkeänä kirkkoni tukemisen paikallistasolla. Kirkossahan suuret päätökset tehdään äänestämällä paikallisseurakunnissa ja kirkolliskokouksissa. Tulin valituksi seurakuntani kirkkovaltuustoon.

Taas vauhtiin!

Marraskuun lopulla työhommat pääsevät täysillä vauhtiin. Jatkamme Voimaa Sanasta -ohjelmien tekoa. Timo Pokki jää kirkkoherrakiireidensä tähden takavasemmalle tullen silloin tällöin mukaan. Uudeksi opettajaksi tulee Erkki Suhonen Lahdesta. Petri Välimäki jatkaa, ja hänen kanssaan aloitan uuden ohjelmasarjan ”Maailman tärkein tehtävä” valmistelut, ja joulukuussa on ensimmäiset otokset. Toivon, että juuri tämä ohjelma lisää evankelioimisen intoa. Joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna opetan Ryttylässä Nuorten aikuisten raamattubreikissä. Keskiviikon ja torstain (30.11—1.12.) olen Lappeenrannassa, jossa suunnittelemme muun muassa evankelioimistyöhön innostavaa näytelmäprojektia, jonka kanssa voisimme kiertää Suomea ensi kesästä alkaen! Rukoilethan meille viisautta!

Elämän tarkoitus

Olen innoissani työstäni!

Olen antanut elämäni Jumalan palvelemiseen, jotta moni löytäisi uskon ja pelastuksen. Jumalan tunteminen on elämän tärkein asia. 

Kun Jumala kutsui uuteen tehtävään, hän antoi lahjaksi lähettäjät. Kiitos, että olet tässä mukana. Tämä uusi tehtävä on vaatinut uhrauksia itseltäni, mutta tiedän, että myös monelta teistä. Kiitos sitoutumisesta lähettämiseen!

Olen kiitollinen, että olen saanut elää Jumalaani palvelleen Suomessa, Virossa, Saksassa, Kyproksella ja mihin Jumala vain lähettää. Tämä on valtava kutsumus, johon sitoudun iloiten. Tie ei ole ollut aina helppo, mutta se on ollut täynnä tarkoitusta. Pettynytkin olen. Ennen kaikkea itseeni ja siihen, että Jumala ei ole vielä antanut kaivattua herätystä, jonka hyväksi olen tehnyt työtä. Olisin halunnut yhä useamman löytävän uskon Jeesukseen.

Lähettäjäni, muistathan minua rukouksin!

Rukous lähetystyön puolesta

Kiitosaiheita:

 • Lähettäjäjoukon uhraukset, jotta voin palvella Jumalaa kutsumuksessamme. 
 • Rauhoittumiselle ja suunnittelulle löytyi aikaa.

Rukousaiheita:

 • Missiopaikkakuntien löytäminen.
 • Viisautta uuden TV-ohjelman sekä näytelmäidean suunnitteluun ja toteutukseen.
 • Uusien lähettäjäpiiriläisten löytyminen.
 • Jumalan johdatusta vuoden 2023 työtehtäviin. 

Rakkaudella lähettilääsi, Mika

Lähettäjäni! Mission Europen työ – myös minun työni – on riippuvainen lähettäjärenkaan rukouksesta, lahjoituksista ja rohkaisusta. Jos haluat joskus soittaa tai laittaa viestiä, voit tehdä niin (044 5505899), sähköpostini on mika.tuovinen@missioneurope.fi. Taloudellisen tuen tiedot TÄÄLLÄ.