Mikan lähettäjäpiirikirje 5/2022 (vain lähettäjille)

Ystäväni, tässä alla toukokuun lähettäjäpiirikirjeeni. Voit jakaa tämän kirjeen jollekin ystävällesi, jos haluat hänen saavan tietoa työstäni tai kutsua hänet mukaan lähettäjäpiiriin. Kopio nettiosoite, ja lähetä eteenpäin. Kiitos kaikille rukoilijoille, rohkaisijoille ja tukijoille. Olen iloinen teistä kaikista. Toivon, että lähettäjäpiiri voisi kasvaa, joten kirjeessä on myös yhteystietoni johon voit ottaa yhteyttä, jos tiedät jonkun, joka haluaa tulla mukaan. Itse asiassa kasvaminen on tarpeen. Tässä sitten tämä kirje:

Kannattaako tuo?

Kuukausi on kulunut viime kirjeestä. Taas on paljon tapahtunut. Olin Opiskelija- ja koululaislähetyksen (OPKO) työyhteisöpäivillä tutustumassa työntekijöihin, TV7:n Voimaa Sanasta -ohjelmat ovat jatkuneet, Mission Europen julistustiimi kokoontui, olen puhunut Ryttylän Rukousseminaarissa, Kansanlähetyksen päivillä Jyväskylässä ja Järvenpäällä, seurakunnassa Rantasalmella ja Tartossa, järjestellyt syksyn suurta mediamissiota, tehnyt johtamiseen liittyvää arkityötä, osallistunut Kansanlähetyksen johtajan tulojuhlaan ja kirjoittanut arvion nettiin juuri ilmestyneestä evankelioimisen kirjasta. 

Kaikki tämä on yhteistä työtämme. Työni Mission Europessa voi jatkua vain lähettäjäpiirini tuella. Lähettäjäkannatus ei riitä vielä kokoaikaiseen palveluun, mutta eiköhän sekin päivä tule. 

Lieneekö se kovin harvinaista, että joskus meille tulee niitä hetkiä, jolloin pohdimme, kannattaako kaikki vaivan näkeminen. Paholaista on nimitetty tuhattaituriksi, ja hän löytää keinoja saadakseen meidät pois kutsumuksestamme. Taiturina hän löytää tuhansien keinojen joukosta juuri kullekin meistä sopivat tavat ja iskut meitä masentaakseen, epäillyttääkseen, vetäytyäksemme syrjään, lopettaaksemme kutsumuksemme, palveluksemme ja vaivan näkemisen. 

Meillä oli pääkaupungissa Mission Tuki ry:n hallituksen kokous. Yhdistys perustettiin Kalevi Lehtisen Missio Leningradin järjestelyjä varten, ja jatkaa vieläkin toimintaansa mahdollistaen Saksaan rekisteröidyn Mission Europen työn Suomessa.

Vieläkö evankeliumi liikuttaa?

Edellä mainitsemani kirja on Evankeliumin julistaminen tänään. Luterilaisia ja helluntailaisia näkökulmia”. Tässä olemme kristillisen seurakunnan tehtävän ytimessä. Johdannossa dosentti Tomi Karttunen esittää pysäyttävän tilannekuvauksen globaalista kristillisyydestä: ”Apostoli Paavali kirjoittaa haastaen kaikkien aikojen kristittyjä: ”Voi minua, ellen evankeliumia julista!… Vaikka olen vapaa ja kaikista riippumaton, olen ruvennut kaikkien orjaksi voittaakseni Kristukselle mahdollisimman monia” (1. Kor. 9). Globaalisti tämä näky innoittaa edelleen ja kristinusko kasvaa etenkin Afrikassa ja Aasiassa. Lännessä eli Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa tilanne on toinen.” 

Meille on annettu aika vaikea lähetyskenttä täällä Suomessa ja Euroopassa. Mutta seurakunnan tehtävä on aina ja kaikkialla voittaa Kristukselle mahdollisimman monia! Tämä näky sytyttää ja vastaa kysymykseen kannattavuudesta: Kyllä kannattaa! Työllä on päämäärä: mahdollisimman moni tulisi uskoon. Tämän jälkeen uskoon tulleita koulutetaan elämään kristittynä ja sanoman eteenpäin välittäjänä.

Minua on useaan otteeseen viime aikoina puhutellut hollantilaisen Corrie ten Boomin sanat, jotka haluan taas tähän kirjoittaa. Häneltä kysyttiin, kannattaako evankeliumin esillä pitäminen? Kannattaako uhraukset evankeliumin vuoksi? Miksi teet tätä? Hän vastasi: Teen tätä siksi, että taivaassa olisi niitä ihmisiä, jotka sanoisivat: ”Kiitos, että kutsuit minut tänne.” Tässä on paavalilainen asenne. Ja Jeesuksen lähetyskäskyjen sanoista löytyy sama näky ja into.

Evankelistan tehtävässä

Olin työtoverieni Ilkka PuhakanSeppo NiemeläisenPetri Välimäen ja Helmuth Garoebin kanssa Salossa suunnittelemassa työtämme. Tiimiimme kuuluu lisäksi Helena Jarva, joka toimii taloushallinnon koulutustehtävissä Campus Crusade for Christ -järjestössä. Helmuth on uusin Namibiasta kotoisin oleva oululaistuva vahvistuksemme. Helmuthilla on vahva kokemus kristillisestä johtajuudesta ja opetustehtävästä kotimaassaan, ja odotamme innolla, että tämä afrikkalainen lähetystyöntekijä löytää palvelupaikkoja myös täältä 10 000 kilometrin päästä kotiseudultaan.

Päivän aikana näkymme kirkastui. Haluamme rajata kutsumuksemme evankelistan kutsumuksen vahvistamiseen ja mahdollistamiseen. Evankelista on Jeesuksessa olevan hyvän sanoman julistaja ja Jumalan valtakuntaan kutsuja. On olemassa muitakin tehtäviä ja kutsumuksia. Mission Europen kutsumus on evankelistan tehtävässä ja kristittyjen varustamisessa siihen. Tämä on Jumalan antama erityistehtävä meille, ja me annamme itsemme koko Jumalan seurakunnalle.

Minä, Petri Välimäki, Helmuth Garoeb, Ilkka Puhakka ja Seppo Niemeläinen. Julistustiimin suunnittelukokous, jossa määrittelimme Mission Europen työnkuvan ydintä: Mahdollistamme evankelistan työn.

Sinä – työtoveri – mahdollistaja

Olen tavattoman kiitollinen tästä lähettäjäpiiristä, joka on mahdollistanut palvelutyöni. Saan aina välillä selvittää jollekin talousrakennettamme. Varamme tulevat pääosin yksittäisiltä lahjoittajilta, kunkin työntekijän lähettäjäpiiriltä. Joskus seurakunnat tai järjestöt maksavat matkakuluja, keräävät kolehdin tai kahvirahan ja antavat ehkä palkkion. Mutta työn ytimessä on kunkin työntekijän omat lähettäjät, lähettäjäpiiri. 

Emme saa tukea valtiolta emmekä kirkon talousarviorahoista. Emme kuulu seurakuntien nimikkosopimusjärjestelmään. Jokaisen työntekijän lähettäjäpiiri rukouksilla ja lahjoituksilla päättää työn jatkosta. Kuten eräs sanoi ison lahjoituksen saatuaan: Tämä oli valtuutus työn jatkamiseen. Kiitos teille, valtuutuksen antajille!

Tehtävänäni on seurata kunkin työntekijämme lahjoitustilannetta kuukausittain. Mutta myös kulutilannetta, sillä lahjoitusten tulee kattaa työkulut, matkakulut ja työnantajan maksamat palkan sivukulut. Kunkin lähettäjäpiiri kattaa omat kulunsa. Tämä voi kuulostaa vaikealta, mutta tämä on nyt ja tulevaisuudessa monen kristillisen järjestön kasvun tie myös Suomessa.

Olen kulttuurimme kasvattina kokenut rahasta puhumisen vaikeana. Luin talvella Mission Europen evankelistan Kalevi Lehtisen lähettäjäpiirikirjeet 34 vuoden ajalta. Minua hämmensi ja vähän rohkaisikin se, että hänellä oli puolison kanssa lähettäjäkannatuksessa usein vajausta. Talouspäällikkö kävi joskus sanomassa Kaleville, että nyt sinun on tehtävä jotain! Kalevi kutsui lähettäjäpiiriään ”Maailman rakastavam-maksi lähettäjäpiiriksi”, ja vetosi heidän apuunsa ennen kaikkea säännöllisen kuukausikannatuksen saamiseksi, sillä kulutkin ovat säännöllisiä. 

Kiitos teille kaikille lähettäjäpiiriläisille rohkaisusta, rukouksesta ja rahalahjoista. Ne kaikki ovat tärkeitä asioita. Olen nyt rohkeastikin – ja aralla mielellä – kirjoittanut rahasta ja työn tukemisesta. Kiitän jokaista lahjoittajaa summasta riippumatta. Muista, että kaikki antaminen on vapaaehtoista! Varojen antaminen on yksi tapa olla mukana. Teitä lähettäjäpiiriläisiä on nyt 178. Voisitko kutsua jonkun mukaan? Jos joku haluaa liittyä, voit ilmoittaa luvan pyytämisen jälkeen hänen tietonsa minulle sähköpostilla tai puhelimitse 044 550 5899.

Kirje jatkuu rukousaiheiden jälkeen.

Hyödyllinen elämä

Sekä Mission Europe että minä itse tarvitsen jatkuvaa näyn ja tehtävän kirkastamista. Ytimenä on Jeesus ja evankeliumi Hänestä. Jeesus antoi meille tehtäväksi pelastuksen sanoman julistamisen ja pelastukseen kutsumisen. 

Meillä on yksi suuri tarkoitus: auttaa toisia Jumalan tuntemiseen. Jeesus sanoi: ”Mitä hyödyttää ihmistä, jos hän voittaa omakseen koko maailman mutta menettää sielunsa? Millä ihminen voi ostaa sielunsa takaisin?” (Matt. 16:26). 

Siinä elämäntehtäväni ydin: pitää tätä näkyä esillä, osallistua siihen ja olla itse pelastettujen joukossa.

Kiitollisena ja rakkaudella lähettilääsi maailmalla

Mika Tuovinen


Mission Europen työ on yksityisten lahjoitusten varassa. Kiitos teille monille, jotka olette kuukausilahjoittajina sekä antaneet yksittäisiä lahjoja. Voit lahjoittaa Mikan ja Mission Europen työlle myös verkkopankkisi välityksellä alla olevalla lomakkeella: Lahjasi tuloutetaan Mission Tuelle Paytrailin kautta.Kiitos lahjastasi!