Mikan lähettäjäpiirikirje 8/2022 (vain lähettäjille)

Hyvä lähettäjäni! Tässä alla sinulle lähettäjäpiirikirje, jossa on sama teksti ja kuvat kuin PDF-muotoisessa kirjeessä. Toivotan sinulle siunattua kesän jatkoa!

Ystäväni!

Sydämeni pakahtuu ilosta, koska saan palvella kanssanne Kristusta! Kiitos, että olette taas lähettäneet minua moneen paikkaan. 

OPKOn kesäleiri Valkealassa

Olin lyhyen jakson Suomen ev.lut. Opiskelija- ja koululaislähetyksen työssä vuonna 1988. Silloin osallistuin Valkealan kesäleirille. Ja nyt 34 vuotta myöhemmin olin siellä OPKO:n liittohallituksen puheenjohtajana. Ihmeellistä johdatusta!

Kohtaamispaikka Lahdessa

Mika Falk kutsui minut luterilaisen kirkon sisällä toimivaan jumalanpalvelusyhteisöön puhumaan. Ulkoilmassa puhuin juuri lukemastani kirjasta.

Kirjassa oli vankilaan joutumista, vankilasta pakoja, poliittisia ja uskonnollisia murhia, riitoja, uhkauksia, pahoinpitelyjä, syyttelyjä, pilkkaa, kauhua, sokeutumisia, väittelyjä, ristiriitoja, mellakoita, salaliittoja, öisiä vankien siirtoja, haaksirikkoja, jäähyväisiä, kyyneleitä, maaherroja, kuninkaita, korkeita virkamiehiä, sotilaita, filosofeja, kansanmiehiä, pappeja, kalastajia, parantumisia, uskoontuloja, kasteita, seurakunnan kasvua, yhteyttä, voimatekoja, kuolleiden herättämistä, taivaallisia näkyjä, iloa ja johdatusta. Romantiikkaa puuttui.

Kyse oli Apostolien teoista, joka kertoo Jeesus-sanoman leviämisestä Jerusalemista Rooman valtakunnassa. Päämäärä kirjassa on selvä: Evankeliumi herättää uskoa, synnyttää seurakuntia ja jatkaa laajenemista. 

Ja lopulta evankeliumi tuotiin tänne Suomeenkin. Se tapahtui niin hitaasti, että Apostolien teot eivät siitä kerro. Se tuli tänne etanan vauhtiakin hitaammin. Eli jossain vaiheessa historiaa kasvuvauhti hiipui!

Matka Jerusalemista Suomeen on noin 4000 kilometriä. Jos evankeliumi tuotiin ensimmäisen kerran esivanhemmillemme vuonna 1000, evankeliumin tuomisen nopeus olisi ollut 4 kilometriä vuodessa. Siis 11 metriä päivässä.

Ehkä ajattelemme: ”Kyllä evankeliumi tuotiin tänne hidasta vauhtia!” Mutta vuonna 2022 miltei kolmasosa maailman väestöstä on yhä vailla evankeliumia! Meillä on varoja, tekniikkaa ja liikenneyhteydet. Tarvitsemme Apostolien teoissa mainittua Hengen voimaa ja liikkeelle lähtöä. 

Kiitos, että olet lähettämässä minua. Sydämeni on laajempi kuin Suomi ja Eurooppa. En voi itse olla monessa paikassa, mutta näkyni on maailmanlaaja! Haluan vaikuttaa, levittää näkyä tavoittamattomista kansoista ja rukoilla niiden puolesta. Heilläkin on oikeus kuulla ilosanoma!

OPKOn yhteisöpäivät Vihdissä

OPKO:n työssä on rukousherätystä. En ole nähnyt aikoihin toista yhteisöä, jossa työntekijät rukoilevat niin paljon myös toistensa puolesta.

Meillä oli juhla, jossa kansanedustaja-pastori Antero ”Mooses” Laukkanen käski kirjoittaa muistiin tämän: ”Lopulta kaikkein tärkeintä elämässäsi on se, millaiseksi suhteesi Jeesukseen muodostuu.” Antero kehotti kysymään Jumalalta: ”Jumala, mikä on sun unelma minua kohtaan.” Mitä Jumala haluaisi tehdä sinun kauttasi? Antero korosti rukouksen merkitystä, ja sanoi toivovansa, että ”Jumala aiheuttaisi allergiareaktion kaikkea vastaan mikä häiritsee sun rukouselämää.”

Lähettipäivät Ryttylässä

Osallistun aina kun mahdollista vuosittaiseen entisten, nykyisten ja tulevien Kansanlähetyksen lähetystyöntekijöiden kokoontumisen Ryttylässä. Tämä on monien muistojen paikka. Taas kerran. Kiitos Kansanlähetys kutsusta!

Lähettipäivien aikana sain pastorikaksikon Yhdysvalloista ja Latviasta vieraakseni. Amerikkalaispastori Mark oli lähetystyössä Latviassa samaan aikaan kuin minä Virossa. Hän otti 13 vuotta sitten yhteyttä voidakseen solmia suhteet Viron ev.lut. kirkkoon. Tutustutin hänet kirkon johtoon, ja hän nyt kiitti tästä. Olin jo unohtanut tällaiset palvelut!

Evankelistapäivät Tampereella

Mission Europen evankelista Kalevi Lehtisen näkynä oli evankelistojen vahvistaminen. Siitä syntyi 1990-luvun alussa vuosittaiset evankelistojen tapaamiset, Evankelistojen yhteyspäivät. Olin toki mukana tänäkin vuonna. Sata hyvän sanoman julistajaa pohti kutsumustaan ja tehtäväänsä. Minulla oli lopussa puhe aiheesta Sydämet rohkeina. Halusin rohkaista erityisesti niitä, jotka ovat heittämässä kutsumustaan sivuun oman elämän vaikeuksien, riittämättömyyden tunteiden, häpeän kokemusten, arvostelun tai alamittaisuuden vuoksi. 

Evankelista tarvitsee itse sitä samaa armoa ja hyväksymistä, mistä hän puhuu toisille. Ja jos hän ei sitä itse koe, ei hän pysty sitä antamaan eteenpäin. Ehkä tämän vuoksi Jumala sallii vaikeuksia ja ahdistuksia seuraajilleen. 

Kutsumukseni evankelistana vahvistui. Ehkä kirkkaammin myös ajatus siitä, että Raamatussa evankelista on myös seurakuntien ja kristittyjen palvelija, varustaja ja rohkaisija.

Kirjeen kirjoittamista ja kiitollisuutta kotona

Kirjoitan tätä kirjettä vähän uupuneena, mutta sydän iloisena. Olen iloinen myös siksi, että tämän kirjeen saajien joukossa on joitakin ensikertalaisia: Tervetuloa mukaan lähettäjäpiiriini! Toivon, että tämä on armollinen lähettäjäpiiri, jossa tunnemme omat kipumme, omistamme armon ja lähdemme yhdessä valloittamaan maailmaa Kristuksen rakkaudella. 

Mielessäni on Paavalin pohdinta toisessa korinttilaiskirjeessä: Kenellä on etuoikeus levittää Kristuksen tuntemisen tuoksua (2:14)? Miten joku voi saada tehtäväkseen julistaa ikuiseen elämään johtavaa Jumalan sanaa? Paavali ihmetellen kysyy: ”Mutta kuka on tähän kelvollinen?” (2:16).

Moni seurakunnan vastuunkantaja ja Jumalan valtakunnan työntekijä kokee, ettei ole kelvollinen Jumalan antamaan tehtävään. Moni ihmettelee: Miksi Jumala antoi tehtävän minulle, kun parempiakin olisi ollut tarjolla?

Ehkä Paavali kyseli, koska mietti menneisyyttään: Hän oli kristikunnan vainoaja ja mukana ensimmäisen uskonsa tähden kuolleen kivittämi-sessä. Ja sellaisen Jumala kutsui palvelijakseen. Olenko tähän kelvollinen? Sekä pelastus että palvelutehtävä ovat armosta (Room. 1:5).

Ystäväni, muista että Jeesus rakastaa sinua. Hänen armonsa kuuluu samalla tavalla juuri tuhlaajapojan poluilta palanneelle kuin vuosikymmenet uskossa vaeltaneelle. Älä anna elämän pettymysten, minkään heikkouden tai vaikeuden viedä sinua pois Jeesuksen luota.

Lähettäjäni, haluan julistaa ja vaikuttaa sinulle sitä armoa ja anteeksiantoa, jota yhdessä viemme maailmalle! Sen omistaminen on voima, joka saa minutkin liikkeelle!

PS. Lisäys kirjeen kirjoittamisen jälkeen: Muistathan rukouksin alkavan viikon ohjelmaa. Ma-ti olen Turku-aktiossa, to olen Tampereen OPKOn opiskelijaillassa ja lauantaina Oulun OPKOssa. Mediamission valtakunnallinen näkyvyys alkaa 19.9. Jos haluat antaa lahjan työlleni, täältä saat lisätietoja.