Lähetystyö virossa

Tutkimusmatkalla Mustamäellä

Mika Tuovinen ja Seppo Niemeläinen kävivät marraskuun alussa Tallinnassa tapaamassa Viron kirkon lähetyskeskuksen väkeä ja Mustamäen seurakuntien edustajia. Osallistuimme keskusteluun, jossa pohdittiin missiotapahtuman järjestämistä Mustamäellä.

Tiedossamme on Mustamäellä kolme seurakuntaa: Luterilainen EELK Mustamäe Maarja Magdaleena, Mustamäen kristillinen vapaaseurakunta ja Vineyard Tallinn. Moni Mustamäen asukas kuuluu muualla toimiviin – yleensä Tallinnan keskustassa oleviin – seurakuntiin. Viron luterilaisessa kirkossa asuinpaikka ei määrittele seurakuntaan kuulumista, vaan jokainen voi valita seurakuntansa vapaasti.

Mustamäki on yksi kahdeksasta Tallinnan kaupunginosasta, jonka moni suomalainen muistaa kaupunginosan Mustamäen torista. Toria ei enää ole, mutta kaupunginosassa on 66 000 asukasta. Kristittyjä on vähän.

Viron ev.lt. kirkon lähetyskeskus

Viroon perustettiin vuonna 1997 Viron ev.lut. kirkon lähetyskeskus (EELK Misjonikeskus). Käytännössä toiminta alkoi jo aiemmin. Eräs juuri on Missio Jyväskylä -tapahtuma syksyllä 1989. Olin itsekin siellä mukana. Missio Jyväskylän yhteydessä oli kansainvälinen seurakuntaseminaari, ja yksi osallistujista oli virolalainen Leevi Reinaru. Leeville ja Kalevi Lehtiselle tuli ajatus järjestää missiotapahtuma Viroon. Tuolloin Viro oli osa Neuvostoliittoa. Ensimmäinen missio Virossa järjestettiin heti maan itsenäistyessä elokuussa 1991. Misjonikeskuksen juuret vievät osittain kotikaupunkiini Jyväskylään.

Misjonikeskus on järjestänyt vuosittain lähetyspäiviä ja missioita. Tänä vuonna (2021) missio oli Haapsalussa. Vuonna 2022 todennäköisesti juuri Tallinnan Mustamäellä.

Mission Europe ja Viro

Mission Europe on koko olemassaolonsa aikana ollut mukana Viron työssä ja näissä missioissa. Haluamme siksi tukea myös Mustamäen missiosuunnitelmia ja Mustamäen seurakuntia. Tämä on ensi vuoden tärkeimpiä töitämme. Rukoilemme ja toimimme mustamäkeläisten hyväksi.

Mika Tuovinen, toiminnanjohtaja, Mission Europe