Markku Happosen kolme kutsumuslahjaa

Mission Europen toiminnanjohtaja rovasti Markku Happonen kertoo huhtikuun 2020 lähettäjäkirjeessään kolmesta kutsumuslahjasta, jotka ovat leimanneet hänen elämäänsä kristittynä. Kirjeessä on myös ylläoleva kuva, jossa hän vuonna 1994 puhuu Missio Uralin kokouksessa Tjumenissa.

Näin Markku kertoo kutsumuslahjoistaan:

”Kolme asiaa ovat leimanneet kulkuani Mestarin seurassa.

Herätyksen kaipuu. Tietoinen Jeesuksen seuraamiseni alkoi kotikaupunkini porin nuorisoherätyksen keskellä 1960-luvun alussa. Luokkatoverini Väinö Raitakari veti minut mukaan. Seurakuntanuorten joukko kasvoi räjähdysmäisesti erittäin lyhyessä ajassa. Jatkuvasti oli uusia nuoria, joille ovi uskoon avautui.

Vaikka jälkeenpäin suhtaudunkin kriittisesti paljoon tuon herätyksen tiimoilla nähtyyn ja koettuun, on tämä lähtökohta antanut suuntaa kulkemalleni tielle.

Olen saanut olla työyhteyksissä ja tehtävissä, joissa näkynä on ollut evankeliumin vieminen mahdollisimman laajasti kaikkien kuuluville; ihmisten kutsuminen uskoon ja seurakuntayhteyteen.

Kristittyjen yhteys. Nuorisojoukossa, jossa elimme, oli mukana nuoria eri kirkkokunnista ja herätysliikkeistä. Oli siis luonnollista ajatella, että kaikki Jeesukseen uskovat ovat saman tien kulkijoita. Monista uskon kokemusten ja tulkintojen eroista huolimatta.

Myös kotona olin tottunut avarakatseiseen uskoon. Isäni perheessä oli seitsemän veljestä. Isoisäni oli juureva luterilainen, samoin isäni. Mutta hänen veljiään kuului helluntaiherätykseen, vapaakirkkoon ja pelastusarmeijaan. Ja silti saman tien kulkijoita. Kodissamme kävi myös useita eri hengellisen taustan omaavia vieraita, kuten Frank Mangs ja hänen tulkkinaan silloin toiminut Kai Antturi. Sveitsiläinen Paul Tournier, joka esitelmöi kristillisen kulttuuriliiton tilaisuuksissa. Professori Mikko Juva. Herättäjäyhdistyksen matkasaarnaaja Aku Räty, joka asui meillä Porin herättäjäjuhlien aikana, ja kävi meillä Porin vierailuillaan. Hän oli myös vieraana ja puhui minun rippiseuroissani.

Ei siis ihme, että kristittyjen yhteys on ollut tärkeä osa elämääni. Olin saanut ekumeenisen sydämen.

Lähetysrakkaus. Ympäristössä, jossa nuorena uskovana sain kasvaa oli myös lähetystyöllä suuri merkitys. Olin mukana nuorten lähetyspiirissä. Opin erityisesti rukoilemaan niiden maitten puolesta, joissa kristityillä oli vaikeaa ja jotka olivat suljettuja. siksi lähetys on aina ollut sydämeni asia.

Kaikki nämä kolme asiaa, joita kutsun tässä ”kutsumuslahjoiksi”, ovat leimanneet matkaani Mestarin seuraajana.”

Markku Happonen on toiminut 50 vuotta pappina. Hän on Agape Europe -järjestön palveluksessa ja toimii myös Mission Europen johtajana. Hän on asunut Saksassa vuodesta 1983. Markku perusti Mission Europe -järjestön vaimonsa Aulikin sekä Eine ja Kalevi Lehtisen kanssa vuonna 1991 tukemaan missio- ja koulutustoimintaa.

1 kommentti

 1. Kiitos Markku, että olet ollut rohkaisemassa meitä muitakin kulkemaan samalla tiellä. Nyt eläkepappina olen erityisen kiitollinen kotiseurakunnastani Kokkolassa, jolloin sain vireän nuorisotyön piirissä kasvaa kristittynä. Erityisen rohkaisevia olivat KRS:an vieraat ( Liperit, Pellervo Heinilä Niilo Elorinne, Veli-Pekka Toiviainenjne.)
  Ylioppilaskoti Logoksen porukka, KRS:an opiskelijatyö ja Sanan Suvipäivät, Vivamo.
  Kokkolan herätyksen aika, rikas elämä myötä- ja vastamäkineen. Eipä vieläkään tarvitse jäädä keinutuoliin vaan saan yhä olla liikkeellä Kristuksen lähettinä.
  Herätyksen kaipuu on yhä sielussani ja kiitollisuus siitä esikuvasta ja uskollisuudesta taivaalliselle työntajalle, mitä niin sinä ja Aulikki-puolisosi kuin myös koko KRS:an ystäväjoukko ja nyt Missio Europe tiimi on osoittanut. Erityisen tärkeäksi olen kokenut Kristus-keskeisyyden ja ruohonjuuritason ekumenian . Nyt yhteys jatkuu Mika Tuovisen lähettäjänä ja esirukoilijana Sirpa-vaimoni kanssa.
  Lopuksi. ”Inssi” Nurmirannalta opin aikoinaan persoonallisen siunauksen: Isän
  taskuun, Pojan laskuun, Pyhän Hengen kasvuun
  Markku Järvelä
  Jos tällainen kommentti on tullut aiemmin, niin se kertaaminen ei liene kiellettyä. Eilen sain olla mukana helluntaiseurakunnan rukouskokouksessa ja näitä yhteyksiä siis riittää yhä uusia jaettavaksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *